Maharishi Ayurveda
De Ayurveda stamt uit de 5000 jaar oude Indus beschaving in India. Zij is daarmee het oudste systeem van gezondheidszorg, dat we kennen. “Ayus” betekent in het Sanskriet “leven” en “Veda” staat voor “kennis”. Ayurveda betekent dus “wetenschap van het leven”. Maar door de tientallen eeuwen heen raakte de kennis van Ayurveda versnipperd en ging ten dele verloren.
Vaidya's en westerse artsen
In samenwerking met de meest vooraanstaande ayurvedische geleerden (Vaidya's) in India en Westerse medische deskundigen herstelde Maharishi Mahesh Yogi de kennis van Ayurveda weer in volle glorie, zowel wat betreft zuiverheid als vorm en effectiviteit. Vandaar de naam Maharishi Ayurveda.
Maharishi Ayurveda is meer dan een methode om ziekten genezen, zij is gericht op bewustzijnsontwikkeling. Maharishi heeft deze eeuwenoude kennis gecombineerd met moderne technologie en kwaliteitscontrole.
EvenwichtHet geheim van een goede gezondheid is evenwicht en dit is het uitgangspunt van Maharishi Ayurveda. Als er een goed evenwicht bestaat tussen lichaam en geest en ze in harmonie met de omgeving functioneren, dan is de mens ‘heel’, gelukkig en gezond.
Ieder mens heeft zijn eigen toestand van evenwicht, die wordt bepaald door een samenspel van een aantal basisprincipes, de zogenaamde dosha’s. Dit evenwicht wordt voortdurend beïnvloed door ons denken en handelen, door onze emoties en beleving, door invloeden vanuit onze omgeving. Als ons evenwicht wordt verstoord kunnen we ziek worden. Ayurveda kent verschillende therapieën om dit evenwicht te herstellen of te behouden. Maar de nadruk ligt op preventie, want voorkomen is beter dan genezen. De drie dosha'sDe drie basis principes van Ayurveda zijn de drie dosha’s, vata, pitta en kapha. Vanuit deze drie dosha’s kan de werking van de gehele schepping verklaard worden. Voor een goede gezondheid is het belangrijk dat de dosha’s in evenwicht zijn.
Een ayurvedisch arts onderzoekt bij ziekte, welke dosha’s uit evenwicht zijn geraakt. De behandeling is erop gericht, het evenwicht en daarmee de gezondheid te herstellen. Ieder mens heeft een bepaalde combinatie van deze drie dosha's, die elk uit evenwicht kunnen zijn. |
VataVata is het bewegingsprincipe, gerelateerd aan bijvoorbeeld de bloedsomloop en het zenuwstelsel. Mensen met een uitgesproken vata constitutie zijn licht gebouwd, hebben een droge huid, wisselende spijsvertering en hongergevoel, houden niet van koud weer en pakken informatie snel op.
Pitta
Pitta is het transformatieprincipe, gerelateerd aan bijvoorbeeld de spijsvertering. Mensen met een pitta gestel slaan maaltijden niet gemakkelijk over, houden van koud voedsel en koude drank, hebben een hekel aan warm weer, zijn ondernemend en snel geïrriteerd, nemen informatie redelijk snel op en zijn goede sprekers.
Kapha
Kapha is het structuurprincipe, gerelateerd aan bijvoorbeeld stevigheid en stabiliteit. Het houdt de vloeistofhuishouding in evenwicht. Kapha houdt verband met de elementen aarde en water.Mensen met kapha in balans hebben kracht, uithoudingsvermogen, een krachtig immuunsysteem, geduld en psychische stabiliteit.
Polsdiagnose
De beste manier om iemands constitutietype vast te stellen, is de polsdiagnose. Maar voor een eerste indruk kun je ook de vragenlijst gebruiken op de pagina constitutietype. Je krijgt dan direct te zien, in welke verhoudingen ongeveer de drie dosha's in je constitutietype voorkomen.
|